Opel web
Image default
Aanbiedingen

Hoe repareer je zelf je autolak na een beschadiging?

Wanneer de lak van je auto beschadigd is, is de makkelijkste oplossing om naar een garage te gaan en je lak te laten repareren. Maar dit is gelijk ook de meest prijzige oplossing. Wat veel mensen niet weten is dat je gemakkelijk zelf de lak van je auto kunt repareren. En nee, het ziet er dan echt niet veel slechter uit dan wanneer de garage het doet. Wanneer je gebruik maakt van de juiste middelen en je lak op de juiste manier repareert, zie je niet eens dat de lak ooit beschadigd is geweest. Wat deze juiste manier is, vind je hieronder.

Lakstift of spuitbus?

Voor het repareren van de lak zijn er twee opties: het gebruiken van een lakstift of het gebruiken van een spuitbus. Welke van de twee je kiest, ligt aan de grootte en de plek van de beschadiging. Voor kleine beschadigingen kies je een lakstift. Je werkt de lak dan bij met een kwastje, waardoor de beschadiging niet te groot mag zijn. Dit is vooral handig voor beschadigingen zoals kleine krasjes, steenslag en losgelaten lak. Voor grotere beschadigingen gebruik je een spuitbus. Spuitbussen worden ook gebruikt voor het overspuiten van auto-onderdelen in een nieuwe kleur, waardoor ze heel geschikt zijn voor het repareren van lakschade. Wel moet je er bij de lakstift en spuitbus voor zorgen dat de kleur perfect overeenkomt met de kleurcode en kleurnaam van je lak.

De benodigdheden

Voor het repareren van de lak heb je iets meer nodig dan alleen een lakstift of spuitbus. Zo heb je een primer nodig die de lak beter laat hechten op de auto. Ook is een blanke lak nodig die voor een mooie afwerking en bescherming zorgt. Maar voordat je de primer aanbrengt moet je de auto opschuren. Dit is noodzakelijk voor een goed eindresultaat. En een goede ontvetter kan ook niet ontbreken. Door de beschadiging en de ruimte daaromheen goed te ontvetten, krijg je een mooier resultaat en blijft de nieuw aangebrachte lak beter zitten. Als laatste heb je persoonlijke bescherming nodig. Een spuitmasker, handschoenen en een overal zijn echt onmisbaar voor je gezondheid.