Opel web
Image default
Kinderen

Is een loopfiets beter dan zijwieltjes?

Is een loopfiets beter dan zijwieltjes?

Herinner je je nog de eerste keer dat je leerde fietsen? Je moest leren fietsen met de toevoeging van zijwieltjes. Die tijd is echter veranderd. Veel studies stellen dat leren fietsen met een loopfiets beter is dan met een fiets met zijwieltjes. Loopfietsen zorgen ervoor dat je kinderen een goede coördinatie en balans ontwikkelen. De snelle ontwikkeling in balanceren en coördineren stelt kinderen in staat de trapfiets sneller onder de knie te krijgen. Als je nog niet bekend bent met loopfietsen en niet zeker weet hoe je deze fiets moet kopen, kun je de korte uitleg hieronder bekijken.

Wat zijn loopfietsen?

Een loopfiets is een kinderfiets die speciaal is ontworpen zonder pedalen. Het ontwerp is vergelijkbaar met een gewone fiets. Het heeft twee wielen, een stuur, een frame, zadel en vork. Omdat het geen pedalen heeft, moeten de kinderen van de grond duwen om vooruit te komen. Deze fiets heeft geen zijwieltjes of stabilisatoren. De kinderen moeten met hun voeten hun eigen evenwicht beheersen. Wanneer je kinderen de balansvaardigheid ontwikkelen, zullen ze gemakkelijker kunnen overstappen op de trapfiets. Deze fiets is verkrijgbaar in een groot aantal maten die geschikt zijn voor kinderen vanaf 18 maanden. Als je kinderen rustig kunnen lopen, kun je ze leren lopen op loopfietsen. Wanneer je je kinderen helpt, moet je je sleutels met een sleutelhanger bewaren om te voorkomen dat je ze kwijtraakt.

Hoe rijd je met loopfietsen?

Een loopfiets heeft een lagere zithoogte. Zo kunnen je kinderen gemakkelijk bij de grond. Om de fiets vooruit te brengen, moeten je kinderen zich van de grond afzetten. Ze kunnen langzaam beginnen te lopen, rennen en dan glijden. Als ze glijden, proberen ze de balans onder de knie te krijgen. Deze fiets is gemakkelijk te besturen. Als je kinderen op het zadel zitten, moeten ze met hun handen het stuur vasthouden. Ze moeten de fiets ook sturen tijdens het glijden. Zo leren ze coördinatievaardigheden. Als ze het balanceren en coördineren onder de knie hebben, moet je ze nog niet dwingen om over te stappen op pedaalfietsen. Laat ze genieten van het fietsen op loopfietsen zolang ze willen. Je moet ervoor zorgen dat de kinderen hun evenwicht kunnen behouden op deze fiets. Het is dus niet aan te raden om op deze fiets te rijden terwijl je schooltassen meiden draagt.

Waarom loopfietsen beter zijn dan normale fieten

Het zadel van een loopfiets is lager dan een normale fiets. Op deze manier kunnen de kinderen een veiliger gevoel hebben omdat ze gemakkelijk de grond kunnen bereiken. Ze zullen niet bang zijn om van de fiets te vallen. Loopfietsen zijn ook beter dan zijwieltjes. Als de kinderen fietsen met stabilisatoren of zijwieltjes, concentreren ze zich alleen op het trappen. Ze leren niet hoe ze moeten balanceren. Dus wanneer je de stabilisatoren verwijdert, zullen ze moeite hebben om de fiets in evenwicht te houden. Loopfietsen daarentegen leren de kinderen om actief het evenwicht te bewaren. Ze zullen dus snel kunnen overstappen naar een normale fiets.