Opel web
Image default
Auto's en Motoren

Wil je een tweedehandsauto kopen? Let dan hier op

Allereerst zijn er een aantal vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden. Hoeveel wil je uitgeven, nu maar ook in de toekomst. Wat kost het om de auto op de weg te houden. Dus met de autoverzekering, onderhoud en reparaties. Wat is de afschrijving. Wat voor type auto zoek je. Een sedan, hatchback, stationwagen, SUV, pick-up, enzovoorts. Hoeveel zitplaatsen zijn nodig. Welke aandrijving: elektrisch, hybride, benzine of nog diesel. Voor een volledig elektrische auto kan je subsidie krijgen. Ook voor de aanschaf van een tweedehandsauto geldt dat haastige spoed zelden goed is.

Staat van de auto

De auto moet natuurlijk in een goede technische staat zijn. Vraag om het onderhoudsboekje. Tenminste moet de APK geldig zijn, maar voor meer zekerheid zou je een aankoopkeuring kunnen laten uitvoeren. Onderwerp zowel de binnen- als de buitenkant van de auto aan een grondige inspectie. Is er roestvorming, ook niet onder de vloermatten en op de vloer van de kofferbak. Maak een goede testrit. Start de auto soepel. Remt en schakelt de auto goed. Let op rare geluiden. Voelt de besturing goed aan en hoe veert de auto.

De papieren

Zijn de kentekenplaten en -bewijzen aanwezig. Staan alles op naam van de verkoper. Heeft de auto een geldige verzekering en met welke dekking. Is het voertuigidentificatienummer overal gelijk. Doe een kentekencheck bij de RDW. Controleer op de website van de RDW of het geen gestolen auto is. Verlang een document van de RDW, waarin staat binnen welk bereik de kilometerstand zich dient te bevinden. Dat is een controle of er mogelijk met de kilometerstand is geknoeid.

Prijs

Er zijn diverse informatiebronnen, die je kunnen helpen bij het bepalen van een redelijke prijs. Onder meer de ANWB-koerslijst, maar ook websites waarop gebruikte auto’s worden aangeboden. Bezoek een aantal garages en zie wat daar de prijzen zijn. Die zijn hoger dan van een particulier, maar daar staat meer zekerheid en normaliter een garantie tegenover. Een zekere ruimte tussen de vraag- en verkoopprijs is normaal.

Verzekering

Na aankoop wil je je nieuwe aanwinst natuurlijk goed verzekeren. Je weet bij aankoop van een nieuwe auto niet meer goed welke verzekering nu het beste bij jou past. Waar kun je op besparen? Het is handig om bij het afsluiten van je autoverzekering deze eerst te vergelijken. Zo weet je zeker dat je een goedkope autoverzekering hebt die goed bij je past.