Opel web
Image default
Auto's en Motoren

Auto overzetten van zaak naar prive

Bent u de trotse eigenaar van een onderneming? Dan heeft u een juiste keuze gemaakt, want het is in deze tijd bijzonder aantrekkelijk om ondernemer te zijn. Het is laagdrempelig om een onderneming te starten in het digitale tijdperk en u geniet dan ook van veel vrijheid. Als ondernemer heeft u natuurlijk veel contact met uw klanten. Om die reden heeft u ongetwijfeld een auto voor uw bedrijf gekocht. Na verloop van tijd wordt de bijtelling echter te hoog. Om die reden vragen veel ondernemer zich af of de auto overzetten van zaak naar prive mogelijk is. Dit is soms mogelijk, maar er zijn wel enkele voorwaarden en andere zaken waar u dan rekening mee moet houden. In deze tekst leest u er alles over.

Afhankelijk van uw type onderneming

Er zijn verschillende ondernemingsvormen in Nederland. De populairste ondernemingsvormen zijn de eenmanszaak en de besloten vennootschap. De meeste ondernemers kiezen er aanvankelijk voor om een eenmanszaak op te richten. Dit is dan ook het gemakkelijkst. U hoeft slechts een klein bedrag te betalen en er zijn weinig inschrijvingseisen. Een besloten vennootschap is lastiger om op te richten. U moet zich dan niet alleen inschrijven bij de KvK, maar u moet ook een akte door een notaris laten opmaken. Bovendien zit u dan vast aan meer verplichtingen.

 

Het verschil tussen een bv en eenmanszaak

Heeft u een eenmanszaak? Dan wordt het allemaal een stuk lastiger. De eenmanszaak is namelijk geen apart rechtspersoon. U bent de eenmanszaak. Wanneer u er bij de aankoop van de auto voor heeft gekozen om deze op de zaak te zetten, dan kunt u dit eigenlijk niet meer wijzigen. Dit kan dan alleen bij een bijzondere omstandigheid.

 

De procedure

Kunt u wettelijk gezien de zakelijke auto overzetten naar privé? Dan moet u nog een procedure doorlopen. Eerst moet u het kenteken laten overschrijven. Dit kunt u eenvoudig regelen bij een kentekenloket. Daar vindt u meer informatie over op de website van de RDW. Is de bedrijfsauto niet ouder dan vijf jaar? Dan bent u ook nog een restant BPM veschuldigd. Daarnaast moet u als particulier ook btw over de auto betalen. Particulieren zijn immers niet vrijgesteld van btw.

 

Conclusie

Veel ondernemers willen terecht de zakelijke auto overzetten naar privé. Toch is dit niet altijd mogelijk en dat hebben we in dit artikel duidelijk gemaakt.