Opel web
Image default
Aanbiedingen

In hoeveel stappen kan ik mijn autoruit zelf vervangen?

Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren dat je autoruit stuk gaat. Wist je namelijk dat één of de vier automobilisten jaarlijks schade heeft aan één van de autoruiten, zonder dat ze hier zelf iets aan konden doen? Vaak is een klein steentje als voldoende om een sterretje in je ruit te veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Vaak heb je bij een klein sterretje het idee dat je nog wel even verder kunt rijden, maar wanneer je dan over een drempel gaat, kan dit sterretje ineens veranderen in een enorme barst. Waar je een sterretje eenvoudig kunt laten maken door middel van speciale hars, dien je bij een barst je hele ruit te vervangen. Maar hoe kun je eenvoudig zelf een autoruit vervangen?

 

Kun je zelf je autoruit vervangen?

Een belangrijke eerste vraag is natuurlijk of het mogelijk is je eigen autoruit te kunnen vervangen. Het antwoord op deze vraag is ja. Echter heb je hiervoor natuurlijk wel de juiste apparaat nodig en is het noodzakelijk om dit met twee personen te doen. Een autoruit is namelijk van dusdanige omvang, dat je dit in je eentje niet gaat redden. Goed om te weten, is dat het per auto verschilt hoe de ruit uiteindelijk gemonteerd moet worden. De autoruit vervangen kosten is dus ook mede afhankelijk van het type auto en de soort ruit die wordt geplaatst. Het is aan te raden alleen aan de slag te gaan, wanneer je beschikt over de juiste kennis en ervaring. 

 

Zelf aan de slag

Kies je er toch voor om zelf je autoruit te vervangen in plaats van dat je kiest voor de expertise van Climax Autoglas voor het vervangen van je autoruit, dan hebben we een aantal stappen die belangrijk zijn om te doorlopen. Zo is het allereerst zaak om ervoor te zorgen dat je de vooruit volledig vrijmaakt voordat deze kan worden gedemonteerd. Dat wil zeggen dat de ruitenwisserarmen, de paraventplaat en sierlijsten rondom de voorruit aan de buitenkant moeten worden verwijderd. Nadat dit is gedaan, kun je de voorruit van je de auto lossnijden, aangezien deze zit vastgemaakt met speciale kit. Wanneer dit is gebeurt, kun je de autoruit er als het goed is zo uittillen. Doe dit met z’n tweeën, want de ruit is niet alleen groot, maar ook erg zwaar.

 

Het plaatsen van de nieuwe ruit

Is de oude ruit verwijderd, dan is het zaak om alle kit resten te verwijderen. Nadat dit is gebeurt, is het zaak om de nieuwe ruit goed schoon te maken en te ontvetten waar nodig. Heb je dit gedaan, dan plaats je de zuignappen op de nieuwe ruit en plaatst deze vervolgens op de plek waar de ruit moet komen. Heeft je auto ook rijhulpsystemen, dan is het zaak deze opnieuw de kalibreren, zodat je auto weer rijdt zoals voorheen. Het is wel van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Dus heb je het gevoel dat het plaatsen van een nieuwe ruit toch iets lastiger is dan aanvankelijk gedacht. Ga er dan niet zelf mee aan de slag, maar ga langs bij een garage.