Opel web
Image default
Zakelijk

Capaciteitentest op MBO-niveau: Hoe TestGroup bedrijven helpt bij het selecteren van kandidaten

Het selecteren van de juiste kandidaten voor een functie op MBO-niveau kan een uitdagende taak zijn voor bedrijven. Het is van cruciaal belang om kandidaten te identificeren die over de juiste vaardigheden en capaciteiten beschikken om succesvol te zijn in hun rol. TestGroup biedt een effectieve oplossing in de vorm van een capaciteitentest op MBO-niveau, die bedrijven helpt bij het beoordelen van de cognitieve capaciteiten van sollicitanten. In deze blog bespreken we hoe bedrijven de capaciteitentest van TestGroup kunnen gebruiken om beter geïnformeerde selectiebeslissingen te nemen.

Wat is een capaciteitentest op MBO-niveau?

Een capaciteitentest op MBO-niveau is een gestandaardiseerde psychometrische test die wordt gebruikt om de cognitieve vaardigheden en het potentieel van kandidaten op MBO-niveau te meten. Deze testen zijn ontworpen om de snelheid en nauwkeurigheid waarmee kandidaten informatie kunnen verwerken, analyseren en toepassen te beoordelen. TestGroup biedt de Bridge Ability Suite, een reeks capaciteitentesten die speciaal is ontwikkeld voor verschillende opleidingsniveaus, waaronder MBO.

Hoe werkt de capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup?

De capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup bestaat uit drie hoofdonderdelen: verbale capaciteit, numerieke capaciteit en abstracte capaciteit. Elk van deze onderdelen meet een specifiek aspect van cognitieve vaardigheden.

 1. Verbale capaciteit (taaltest): Dit onderdeel meet het vermogen van de kandidaat om verbale informatie te begrijpen, analyseren en interpreteren. Het test de woordenschat, het tekstbegrip en het vermogen om logische verbanden te leggen tussen verbale concepten.

 2. Numerieke capaciteit (rekentest): Dit onderdeel meet het vermogen van de kandidaat om numerieke informatie te verwerken, berekeningen uit te voeren en logische verbanden te leggen tussen numerieke gegevens.

 3. Abstracte capaciteit (logisch denken test) : Dit onderdeel meet het vermogen van de kandidaat om patronen en verbanden te herkennen in abstracte informatie, zoals figuren en symbolen. Het test de snelheid en nauwkeurigheid waarmee de kandidaat nieuwe concepten kan herkennen en begrijpen.

De voordelen van het gebruik van de capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup

 1. Objectieve en gestandaardiseerde beoordeling: De capaciteitentest van TestGroup biedt een objectieve en gestandaardiseerde manier om de cognitieve vaardigheden van kandidaten te meten. Dit vermindert de kans op vooroordelen en maakt het mogelijk om kandidaten op een eerlijke en consistente manier te beoordelen.

 2. Voorspellende waarde: Uit onderzoek blijkt dat capaciteitentesten een sterke voorspeller zijn van toekom stige werkprestaties. Door het gebruik van de capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup kunnen bedrijven kandidaten identificeren die het meest geschikt zijn voor een functie en een grotere kans hebben om succesvol te zijn in hun rol.

 1. Efficiëntie: Capaciteitentesten kunnen een efficiënte manier zijn om een groot aantal kandidaten te beoordelen en te filteren. Dit kan bedrijven tijd en middelen besparen bij het wervingsproces, vooral bij het selecteren van kandidaten uit een grote sollicitantenpool.

 2. Maatwerk: TestGroup biedt de mogelijkheid om de capaciteitentest op MBO-niveau aan te passen aan de specifieke behoeften van een bedrijf. Dit kan helpen om de test relevanter en effectiever te maken voor het beoordelen van kandidaten voor een specifieke functie.

 3. Online toegankelijkheid: De capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup kan online worden afgenomen, waardoor het gemakkelijk is voor zowel bedrijven als kandidaten om deel te nemen aan het testproces. Dit maakt het ook mogelijk om kandidaten op afstand te beoordelen, wat vooral handig kan zijn bij het werven van kandidaten uit verschillende geografische gebieden.

Hoe bedrijven de capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup kunnen implementeren

 1. Bepaal de vereisten: Voordat bedrijven de capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup gaan gebruiken, moeten ze eerst de specifieke vereisten van de functie identificeren. Dit omvat het bepalen van de belangrijkste cognitieve vaardigheden die nodig zijn voor succes in de rol.

 2. Selecteer de testonderdelen: Bedrijven kunnen de capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup aanpassen door te kiezen welke testonderdelen het meest relevant zijn voor de functie. Dit zorgt voor een gerichte en effectieve beoordeling van de kandidaten.

 3. Communiceer met kandidaten: Het is belangrijk om kandidaten op de hoogte te stellen van het testproces en hen te informeren over wat ze kunnen verwachten tijdens de capaciteitentest. Dit kan helpen om de testervaring positief en stressvrij te maken voor de kandidaten.

 4. Analyseer de resultaten: Na het afnemen van de capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup, moeten bedrijven de resultaten zorgvuldig analyseren om de kandidaten te identificeren die het best aan de functievereisten voldoen.

 5. Integreer met andere selectiemethoden: De capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup kan het beste worden gebruikt in combinatie met andere selectiemethoden, zoals interviews, referentiecontroles en assessment centers, om een holistische beoordeling van kandidaten te garanderen.

Conclusie

De capaciteitentest op MBO-niveau van TestGroup is een effectief instrument voor bedrijven om de juiste kandidaten voor functies op MBO-niveau te selecteren. Het biedt een objectieve, gestandaardiseerde en efficiënte manier om de cognitieve capaciteiten van kandidaten te beoordelen en helpt bedrijven bij het nemen van beter geïnformeerde selectiebeslissingen. Door de capaciteitentest van TestGroup te implementeren en te combineren met andere selectiemethoden, kunnen bedrijven hun wervingsproces optimaliseren en kandidaten identificeren die het meest geschikt zijn voor succes in hun rol.