Opel web
Image default
Woningen

Zelf een aardpen slaan?

Een aangesloten aardpen is verplicht in de hedendaagse meterkast. Een aardpen zorgt ervoor dat ontsnappende stroom naar de grond wordt geleid. Dit voorkomt kortsluiting bij overspanning, waardoor elektrische apparaten en gebouwen geen schade oplopen. 

Wat doet een aardpen?

De aardpen zorgt ervoor dat de stroom de woning verlaat en de lekkende energie in de aarde wordt geleid. Zonder aardpen is de kans groter dat de woning onder stroom komt te staan, met brand als gevolg. 

Ook bij blikseminslag zorgt de aardpen voor veiligheid. De aardpen zorgt ervoor dat de stroom die vrijkomt bij een blikseminslag de juiste geleiding heeft. Zonder aardpen kiest de elektriciteit die vrijkomt bij een blikseminslag de weg van de minste weerstand. Dit kan ervoor zorgen dat de elektriciteit op gevaarlijke plekken terecht komt. 

Onderdeel van elektrische installatie

De aardpen is een cruciaal én verplicht onderdeel van de elektrische installatie en groepenkast. In het geval dat de stroom van bijvoorbeeld blikseminslag binnenkomt en afgeleid wordt door de aardpen, slaat de stop in de meterkast door of schakelt de aardlekschakelaar de elektriciteit uit. 

Een aardpen slaan, hoe gaat het in zijn werk?

Een aardpen zit niet zomaar in de grond. Het is van belang dat je verstand hebt van de zaken rondom elektriciteit en het slaan van een aardpen. Daarnaast moet je erkend elektricien zijn wil je de werkzaamheden voor het slaan van een aardpen uit mogen voeren. Het slaan van een aardpen kun je dus niet zelf voor rekening nemen. 

Stappenplan:

  1. Zorg ervoor dat de meterkast vrij toegankelijk is. De installateur moet gemakkelijk bij de meterkast kunnen, dus hierbij is het van belang dat de meterkast vrij toegankelijk is. 

  1. Controleer de groepenkast. Bij een huisinstallatie is het van belang dat alle groepen in de groepenkast beveiligd zijn middels een aardlekschakelaar. Soms is het hierbij van belang dat de groepenkast wordt uitgebreid. 

  1. Het slaan van de aardpen door een erkend installateur. De aardpen wordt zo’n zes meter diep in de grond geslagen. Naar verwachting is een installateur een uur bezig met de aardpen slaan.  

  1. Overhandigen van het certificaat. Nadat de aardpen is geïnstalleerd wordt er een certificaat overhandigd. Dit certificaat is van belang voor verzekeringswerk bij bijvoorbeeld brand ten gevolge van kortsluiting. 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan