Opel web
Image default
Recreation / Autos

Riet of steen

Als je een huis laat bouwen kun je kiezen tussen veel soorten daken. Iedere soort dak heeft ook weer meerdere varianten. Hierdoor kan de keuze erg lastig worden als je niet precies weet wat je wilt. De meest voorkomende daken kun je hieronder vinden.

De klassieker is het zadeldak. Dit komt omdat het dak bij verschillende bouwstijlen passen. De V vorm is de meest bekende vorm en bijna ieder dak heeft dit. Je kunt het dak natuurlijk zo steil maken als je zelf wilt. Het voordeel van dit dak is dat het goed tegen wind kan. Ook als het regent, wat het vaak doet in Nederland, kan het water makkelijk naar beneden vallen. Er zullen geen plassen ontstaan. Ook heb je meer leefruimte onder het dak. Voor dit type dak kun je ook vrijwel alle soorten bedekkingen gebruiken. Van een rieten kap tot dakpannen. Het maakt niet uit.

Een plat dak is de meest eenvoudige soort dak. Het is een horizontaal dakvlak met amper een hellingshoek. Het voordeel is dat het er strak en stijlvol uit ziet. Het is niet gevoelig voor wind en je kan zonnepanelen op het dak plaatsen zonder enige problemen. Het nadeel is dat regen op het dag blijft liggen. Dit kan lekkage opleveren. Door een klein beetje een helling te maken heb je hier echter geen last van. Meestal wordt er rubber op het dak geplaatst. Het is voordelig in onderhoud.

Een schilddak zie je ook vaak. Het is een aangepast zadeldak met vier vlakken. Een schilddak is leuk om met riet te bedekken. Van den Bergh rietdekkers is een goed bedrijf die jaren lang ervaring heeft op het gebied van rieten daken leggen. Deze dakvorm zie je bij oudere huizen vaak. Het heeft een traditionele uitstraling. Een mansardedak is een dak met geknikte dakvlakken. Je hebt hierdoor veel ruimte onder het dak en de traditionele vorm is geliefd bij veel mensen.

https://www.rietwerk.nl/