Opel web
Image default
Recreation / Autos

Hulpmiddelen voor brandstofbesparing

 

In Nederland zijn tegenwoordig meer dan 8 miljoen auto’s. Deze verbruiken veel brandstof en zorgen er samen voor dat de luchtkwaliteit in de Randstad een van de slechtste in Europa is. Als we allemaal wat zuiniger zouden rijden zou de luchtkwaliteit een stuk beter zijn. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het zuinig rijden. Hier onder een korte lijst.

Cruise control

Een groot deel van zuinig rijden is het constant rijden. Dus vroeg schakelen en proberen het toerenaantal enigszins constant te houden tussen de twee en de vijfduizend toeren. Cruise control is een computertje dat uw auto op precies dezelfde snelheid laat lopen tijdens langere tijd. Een auto op constante snelheid verbruikt een stuk minder benzine dan een die constant schommelt in snelheid.

Boordcomputer

Een boordcomputer kan je tijdens het rijden informeren over het brandstofverbruik en manieren om dit te verminderen. Veel nieuwe auto’s geven bijvoorbeeld aan wanneer men moet schakelen. Een boordcomputer is sowieso handig om het overzicht te houden met betrekking tot zuinigheid. Als u andere maatregelen voor zuinig rijden toepast, bijvoorbeeld het opblazen van de banden om op de goede bandenspanning te komen, ziet u dit direct terug op de boordcomputer. Dit kan u motiveren om meer te doen voor zuinig rijden.

Rit vooraf plannen

Het gebruik van een routeplanner, wegkaarten of een navigatiesysteem voorkomt omrijden en vermindert daarmee verbruik. Ook kan men een routeplanner vaak instellen op kortste of snelste route; vaak is de snelste route niet de zuinigste. Dit is een afweging om te maken.

 

Deze hulpmiddelen kan men gebruiken bij het zuinig rijden, maar het belangrijkst blijft natuurlijk ‘Het Nieuwe Rijden’. Een goede rijschool, bijvoorbeeld Rijschool Uniek Leiden, leert u naast het besturen van de auto ook tips om zo zuinig mogelijk te rijden.