Opel web
Image default
Recreation / Autos

Waar zwemt de karper gedurende de dag?

Het is niet gek dat bepaalde stekken gedurende de dag bijna geen vis opleveren, maar tijdens de avond en nachtelijke uren juist helemaal tot leven komen. In deze blog delen we enkele ervaringen.

 

Karper zwemt soms echt ondiep

Zeker op warmere dagen laten karpers zich soms massaal aan de oppervlakte zien. Met groepjes liggen ze te zonnen en lijken totaal onvangbaar. Menig visser heeft hier snel een bodem-aasje gepresenteerd zonder enig succes. In de avonduren kan je dan een enkele aanbeet verwachten, terwijl de rest van de nacht vaak geen vis meer oplevert. Soms komt er een Zig-rig uit de tacklebox om het eens anders te proberen. Dit kan overdag in het midden goed vis opleveren maar ook in de nacht lijken de aanbeten weer een stuk minder tot niet het geval. Logisch, want de karper is namelijk een echte kantvis. In de kant is namelijk veel voer te verwachten voor de karper in de vorm van insecten, slakken, schelpdieren en waterplanten. Hierdoor is het dan ook aan te raden om soms echt strak in de kant een vislijn weg te leggen. In de donkere uren kan dit echt zeer goed werken om één of meerdere karpers in korte tijd te vangen. Overdag zijn het wel de stekken die vaak weer compleet stilvallen

 

Karpers zijn gewoonte dieren

Er zijn wateren waar je bijna de klok kunt zetten, wanneer de aanbeten volgen. Zo is er een water in de regio Haaglanden waar je de aanbeten kunt volgen over het water. Het lijkt er op dat de karper elk etmaal een ronde rond het water doet. De karper zwemt hier veel met elkaar op. Zo herinneren we een ochtend waar de hele nacht geen aanbeet kwam. In de ochtend kwam op elke hengels van links naar rechts een karper er uit in een tijdbestek van nog geen 20 minuten. De rest van de dag bleef het echter stil. Wel bleken de buren nog geen uur later een zelfde actie mee te maken. Ook de volgende ochtend volgde hetzelfde tafereel. Deze informatie is natuurlijk heel waardevol als je weinig visuren kunt maken. Zo kan je nu heel vroeg aan de waterkant komen, enkele visjes meepakken en voor de lunch al weer aan de huistafel zitten. Bij het doorvissen op deze stek in de rest van de dag zal namelijk niet veel vis opleveren.

 

https://www.sportvisgigant.nl/