Opel web
Image default
Recreation / Autos

Waarom we bijna geen kerstboom hadden

Als we tegenwoordig aan kerst denken, zijn de mooi versierde kerstbomen echt niet weg te denken. Het is een echte traditie geworden. Na Sinterklaas zet de hele familie de kerstboom op, als je jonge kinderen hebt in de vrolijkste, maar meest vloekende versiering. Als je kinderen dan wat ouder zijn, is er ruimte voor uitgebreide discussie over welk spectrum van kleur er gekozen moest worden. En dan het kleine kerststalletje met alle relevante personen die naar Bethlehem waren gekomen. De hele traditie is ontzettend geliefd door veel mensen. Maar deze traditie hadden we bijna niet gehad.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het kerstfeest eigenlijk geen christelijk feest. Het is namelijk een feest van de heidenen, de Germanen. Zij hadden vele goden die zij vereerden. Ook op het feest dat wij nu kennen als het kerstfeest vereerden zij deze goden. Zij noemden dit feest echter het midwinterfeest. Zij vierden dat de winter al halverwege was. Met lichtjes versierden zijn hun kamer, ook de boom die wij tegenwoordig kennen als kerstboom. Dit licht was bedoeld om de slechte geesten te verjagen en de goden te vereren.

Toen de Romeinen dit gebied overnamen, waren ze het eigenlijk er niet mee eens dat de Germanen dit feest bleven vieren. De Romeinen waren namelijk bekeerd tot het Christendom, en daar mocht je maar één god aan hangen, namelijk de christelijke God. Maar ze wisten dat het compleet afschaffen van het feest tot enorme weerstand zou leiden. Daarom besloten ze het feest aan te passen in plaats van te verbieden. Het midwinterfeest mocht nog gewoon gevierd worden, alleen moesten de lichtjes en gebeden voor God zijn. De oude Germaanse goden mochten niet meer vereerd worden. De kerstboom mocht gelukkig wel blijven.

Als de Romeinen het wel helemaal verboden hadden, was deze traditie waarschijnlijk uitgestorven en wilde u geen kunstkerstboom kopen.

https://www.xmasdeco.nl/

Gerelateerde artikelen

Polderscooter heeft ons enorm geholpen op weg naar een goede scooter

Douche of bad?

Voor ieder een comfortabel bubbelbad