Opel web
Image default
Recreation / Autos

Wat doet een tekstschrijver?

Wanneer je beroepsmatig teksten schrijft voor opdrachtgevers, ben je een tekstschrijver. De opdrachten die je als tekstschrijver krijgt kunnen echter sterk variëren. Veel schrijvers werken aan webteksten, teksten voor gedrukte media of artikelen voor tijdschriften. Ook is het mogelijk dat je meewerkt aan een boek of aan een journalistieke reportage.

 

Waar werkt een tekstschrijver?

Je kunt als tekstschrijver op zeer uiteenlopende plekken aan de slag. Wil je in dienst van een bepaald bedrijf gaan werken of wil je aan de slag als freelance schrijver? Ben je een generalist die over elk onderwerp wel een pakkende tekst kan schrijven of heb je een specifieke expertise? Dit zijn vragen die bepalen waar of voor wie jij als tekstschrijver kunt gaan werken. Veel communicatie- of internetbureaus hebben schrijvers in dienst die zij verhuren aan externe opdrachtgevers. Sommige grote ondernemingen, met name e-commercebedrijven, hebben echter zelf tekstschrijvers in dienst. Zij schrijven bijvoorbeeld de webteksten en productomschrijvingen. Veel kranten, tijdschriften en kleine opdrachtgevers maken ten slotte gebruik van freelance tekstschrijvers met specifieke kennis van bepaalde thema’s.

 

Welke taken heb je?

De taken die je hebt variëren uiteraard per opdracht. Wel is je hoofdtaak altijd om een goede tekst te produceren voor je baas of klant. Afhankelijk van de opdracht kun je daarnaast nog andere taken hebben. Zo komt het voor dat de opdrachtgever je vraagt om mee te denken over de te schrijven tekst. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bepalen van de doelgroep, de toon, de vorm en de omvang van je tekst. Ook kan het zijn dat je teksten van collega’s moet herschrijven en redigeren. Tenslotte is het mogelijk dat je speciale SEO teksten moet schrijven. Deze teksten schrijf je om goed gevonden te worden door zoekmachines zoals Google. 

 

Hoe word je een tekstschrijver?

Veel tekstschrijvers hebben een opleiding gedaan die te maken heeft met taal, journalistiek of communicatie. Denk aan communicatiewetenschappen, journalistiek, Nederlands of marketing en communicatie. Veel tekstschrijvers rollen echter in het vak, zonder dat zij hiervoor een specifieke opleiding gedaan hebben. Het is in dat geval wel slim om te zorgen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een korte schrijfcursus te volgen. Dit kan klassikaal of online bij verschillende onderwijsinstellingen. Het is overigens altijd wenselijk om je tijdens je loopbaan regelmatig te laten bijscholen.

https://www.textmakelaar.nl/