Opel web
Image default
Recreation / Autos

Auto verkopen, wat nodig?

Een veelgestelde vraag: Wat heb je nodig om een auto te verkopen? Heel simpel, dat is het kentekenbewijs.

Het kentekenbewijs is het enige wat je echt nodig hebt om de auto te kunnen verkopen. Een kentekenbewijs bestond vroeger uit meerdere papieren delen. Tegenwoordig bestaat het alleen nog uit een pasje in creditcard formaat en een papiertje met een code.

Welke papieren heb ik

Heb je de auto gekocht voor 1 januari 2014 dan ben je waarschijnlijk nog in het bezit van de oude kentekenpapieren. Deze papieren bestaan uit 3 papiertjes. Dit zijn de tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en het voertuigbewijs. Heb je na deze datum de auto gekocht dan ben je in het bezit van de kentekenpas met het bijbehorende papiertje.

Kentekenpapieren onvindbaar

Mis je een deel van je kentekenpapieren dan kun je deze probleemloos tegen betaling opvragen via de website van de RDW. De kosten voor een nieuw kentekenbewijs bedragen 31,50. Het nieuwe kentekenbewijs vervangt automatisch de papieren versie dus je ontvangt een pas+papier met overschrijvingscode.

Handige tips

Haal je auto leeg voordat je hem daadwerkelijk verkoopt. De spullen krijg je waarschijnlijk nooit meer terug. Controleer de kofferruimte, het handschoenenvakje en de opbergvakken in de deuren. Ook onder de voorstoelen kunnen nog wel eens wat dingen verstopt liggen.

Een verkoopcontract is handig om op te stellen wanneer je de auto aan een particulier verkoopt. De techniek van een auto is behoorlijk betrouwbaar maar toch iedere dag stuk gaan. Wanneer de auto net stuk gaat wanneer deze in handen is gekomen van de nieuwe koper dan heb je kans dat deze zijn neus nogmaals laat zien. Je hebt geen zin in discussies en wilt al helemaal geen auto terugnemen. Een verkoopcontract bespaart je dus een hele hoop gedoe.

Verder is het handig om te weten waar in jouw omgeving de auto overgeschreven kan worden. Dit is alleen nodig wanneer je de auto verkoopt aan een particulier. Handelaren en autobedrijven kunnen vaak ter plaatse de auto overschrijven op je naam. Per email ontvang je dan direct het vrijwaringsbewijs.