Opel web
Image default
Recreation / Autos

Het gebruiken van een therapeutisch elastische kous

Wanneer je lymfoedeem hebt, wordt er vaak aangeraden om een therapeutisch elastische kous te dragen. De kous moet op maat gemaakt worden, dus vaak is hij niet direct leverbaar. Nadat de kous ontvangen is, moet u deze bij de bandagist aandoen om te controleren of hij goed zit.

De kous moet ook onderhouden worden, omdat je hem natuurlijk uren draagt is de kans groot dat hij na een tijdje vies wordt. Je kunt de kousen regelmatig in een lauw warm sopje wassen met een vloeibaar wasmiddel. Zorg er voor dat je de kousen goed uitspoelt, zodat alle restjes zeep eruit gewassen zijn. Om de kousen te drogen rol je ze op in een handdoek. Erg belangrijk om te weten is dat je de kousen niet op de kachel, verwarming of in de zon legt. Het rubber in de kousen wordt namelijk aangetast door warmte en lichtstralen. Ook vet, olie en zalf kan de rubber in de kousen aantasten, dus kun je je beter niet insmeren op de plekken waar de kous overheen komt te zitten.

Therapeutisch elastische kousen kunnen er weleens voor zorgen dat je een drogere huid krijgt. Zorg er dus voor dat je je huid goed hydrateert wanneer je de kous niet om hebt. Je kunt dan ook het liefst een erg vette crème gebruiken om jezelf in te smeren, zodat je huid niet uitdroogt. Tegenwoordig zijn er ook Aloe Vera gels te verkrijgen in de winkels, deze gel kun je wel veilig onder de kous gebruiken in tegenstelling tot andere crèmes en olies.

Je kunt de kousen het beste in de ochtend aantrekken wanneer je opstaat. Als je rubberen handschoenen gebruikt bij het aantrekken, heb je meer grip op de kous en wordt het dus gemakkelijker om ze aan te trekken. Wanneer je de kousen na het douchen aantrekt, kan een beetje talkpoeder op je huid helpen bij het makkelijker aantrekken van de kousen.

https://www.lymphedivas.eu/