Opel web
Image default
Recreation / Autos

Thuis 3D printen

Misschien heb je het al weleens gezien bij een ander thuis, een desktop 3d printer. Het wordt steeds toegankelijker om voor de gewone consument een 3D printer aan te schaffen en te gebruiken, en het valt best mee hoe duur het is om de printer thuis te kunnen gebruiken. De eerste keer in aanschaf zal een beetje aan de hoge kant zijn maar het is wel een investering die een lange tijd mee gaat, mits de printer goed onderhouden wordt en op de juiste manier gebruikt wordt.

Voor dit laatste is het van belang dat je weet wat je wil voor een printer, wat wil je er mee kunnen maken, en het belangrijkste hierin is hoe sterk moet hetgeen zijn, en met welke materialen wil je gaan printen. Het is namelijk niet mogelijk om met iedere printer ieder materiaal te printen. De printer kan hierdoor stuk gaan of kan vastlopen. Ieder printer heeft zo zijn eigen specificaties zo kan er geprinte worden met een Fused Deposition Modeling printer. Dit is een 3D printer die het meest doorgaans is voor de thuis printers. Bij de FDM printer wordt er gebruik gemaakt van een techniek die een verplaatsbare spuitmond heeft die een lange dunne draad van thermoplastische materiaal op elkaar legt. Door de verschillende lagen die op elkaar worden gelegd ontstaat er een driedimensionaal object. Het thermoplastische materiaal is een plastic soort die zowel als abs, abs-x, asa-x en pla filament kan worden toegepast. Beide soorten de abs en de pla zijn hebben zo zijn eigen kenmerken. Zo is abs het soort kunststof dat ook wordt gebruikt om lego blokjes van te maken en is een van de meest gebruikte soorten voor de desktop 3D printer die thuis wordt gebruikt. Het materiaal is zeer sterk maar kan ook in vele harde en verschillende kleuren te verkrijgen is. PLA is daarentegen biologisch afbreekbaar en is gebaseerd op zetmeel, ook deze filament is in verschillende kleuren te verkrijgen.

Het is aan te raden voor dat je een filament koopt, om te kijken wat voor soort object je wil laten printen en wat daarmee je doel is. Er zijn namelijk nog veel meer verschillende filamenten om mee te printen, kijk dus wat je wil gaan maken en koop daarna een 3D printer.

https://www.3dfilament.supplies/

Gerelateerde artikelen

Hoe ziet je dagcursus eruit?

Snel een taxirit nemen?

Software implementatie