Opel web
Image default
Recreation / Autos

Verschillende littekens

Iedereen heeft wel ergens op het lichaam een litteken. De een heeft een groot litteken door een valpartij op jonge leeftijd en de andere heeft littekens in het gezicht dankzij de puberteit. Iedereen heeft er wel last van en om ze te behandelen is het belangrijk om te weten wat voor soort littekens je hebt. Om er achter te komen wat voor soort litteken je hebt en wat voor littekenbehandeling je nodig hebt gaan we hier in deze blog bespreken.

Een litteken is heel eenvoudig gezegd een overblijfsel van een wond. Als de huid beschadigd is word de wond opgevuld met littekenweefsel. Het littekensweefsel bestaat uit collageen en andere middel wat er voor zorgt dat het litteken er iets anders uit ziet dan de rest van de huid. De volgende soorten littekens zijn er :

Keloid littekens

Een keloid litteken is een litteken wat verhoogd is. Bij dit litteken is het weefsel boven het de huid. Het kan zo zijn dat dit litteken erg kan verkleuren. Dit soort littekens komen voornamelijk veel voor bij mensen met een donkere huidkleur. Een keloid litteken is lastig te behandelen omdat boven de huid bevindt.

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is een litteken wat zich boven de huid bevindt. Dit soort littekens doen vaak pijn en kunnen erg jeuken. Vaak treden dit soort littekens gemiddeld na z’n 4 tot 8 weken op nadat de wond genezen is.

Acne littekens

Acne littekens zijn littekens die ontstaan zijn door acne. Veel jongeren hebben in hun pubertijd last van acne. Het slecht behandelen van acne kan leiden tot acne littekens. Je kan deze littekens voornamelijk herkennen aan diepte van de litteken. Acne littekens liggen vaker dieper in de huid, omdat de huid beschadigd is tot aan de lederhuid. Acne littekens zijn goed te behandelen bij de dermatoloog. Neem voor meer advies contact op met je dokter.

https://medimast.nl/nl/