Opel web
Image default
Recreation / Autos

Levensverwachtingen

Tegenwoordig worden we allemaal veel ouder. Door de eeuwen heen  is de verwachte levensduur ernstig veranderd. In de tijd van de jagers en verzamelaars was de levensverwachting ongeveer 19. Dit kwam door de velen gevaren uit die tijd. Er was het gevaar opgegeten te worden door roofdieren, te sterven in een strijd tussen rivaliserende clans en natuurlijk de hongersdood. In het Romeinse rijk was je levensverwachting niet veel hoger, daar leefden ze maar 3 jaar langer. Dit door gebrekkig gezondheidszorg, waardoor kleine kwaaltjes al gauw dodelijk waren. In de Middeleeuwen kwam hier weer 3 jaar bij en werd de levensverwachting dus 25. In 1900 maakte dat ineens een grote sprong; naar 44. Dit kwam doordat er tijdens de wetenschappelijke revolutie en ook daarna veel uitvindingen werden gedaan om de zorg te verbeteren en ook het begrip over het menselijk lichaam verbetert werd. Vanaf 1950 werd de levensverwachting pas echt mooi hoog, namelijk 70. En dat brengt ons nu tot bijna 80 jaar.

Doordat we nu zoveel ouder kunnen worden, treedt er steeds meer natuurlijk verval op. We worden wat minder mobiel, kunnen wat minder dingen doen en krijgen sneller kwaaltjes. In deze tijd van vergrijzing is het dus ook heel belangrijk dat er veel onderzoek gedaan wordt naar hulpmiddelen voor ouderen. Zo kunnen ze langer thuis blijven wonen en zelfstandig van hun leven genieten.

Een voorbeeld hiervan is veilig douchen. Dit is voor veel ouderen een probleem, omdat de vloer van de badkamer glad kan zijn en de mobiliteit van de oudere verminderd is. Hierdoor kan hij of zij een val minder goed voorkomen en als hij of zij valt, kan diegene zich ook minder goed opvangen dan vroeger. Daarom is het belangrijk dat er veel handvaten in de douche zijn en dat drempels en baden weggehaald worden uit de badkamer.

 

https://lavicta.nl/