Opel web
Image default
Recreation / Autos

Spuitgieten, een inventief proces

Spuitgieten is het meest gebruikte productieproces voor de fabricage van kunststof onderdelen. Dat is ook precies wat er bij HSV-TMP gebeurt. Een grote verscheidenheid van producten wordt daar vervaardigd met behulp van spuitgieten. Producten die sterk variëren in hun grootte, complexiteit en toepassing. Het spuitgietproces vereist het gebruik van een spuitgietmachine, grondstoffen en een matrijs. Het plastic wordt gesmolten in de spuitgietmachine en vervolgens geïnjecteerd in de mal, waar het afkoelt en stolt in het laatste deel.

Spuitgieten erg in trek

Spuitgieten wordt gebruikt om dunwandige kunststof onderdelen te produceren voor een grote verscheidenheid aan toepassingen, waarvan een van de meest voorkomende kunststof behuizingen is. De kunststof behuizing is een dunwandige behuizing. Deze behuizingen worden gebruikt in een verscheidenheid aan producten, waaronder huishoudelijke apparaten, consumentenelektronica, elektrisch gereedschap en als dashboards voor de automobielindustrie. Spuitgieten wordt ook gebruikt voor de productie van een aantal alledaagse voorwerpen, zoals tandenborstels of klein plastic speelgoed. Veel medische hulpmiddelen, waaronder kleppen en spuiten, worden ook geproduceerd met behulp van spuitgieten.

Hoe werkt het?

Voordat het materiaal in de matrijs wordt gespoten, moeten de twee helften van de matrijs eerst stevig worden afgesloten door de klemeenheid. Elke helft van de mal is bevestigd aan de spuitgietmachine en de ene helft mag glijden. De hydraulisch aangedreven klemeenheid duwt de matrijshelften samen en oefent voldoende kracht uit om de matrijs stevig gesloten te houden terwijl het materiaal wordt geïnjecteerd. De tijd die nodig is om de mal te sluiten en vast te klemmen is afhankelijk van de machine – grotere machines (die met grotere klemkrachten) zullen meer tijd nodig hebben. Deze tijd kan worden geschat op basis van de droge cyclustijd van de machine.

De grondstof kunststof wordt in de spuitgietmachine ingebracht en door de spuiteenheid naar de matrijs gebracht. Tijdens dit proces wordt het materiaal gesmolten door warmte en druk. De gesmolten kunststof wordt vervolgens zeer snel in de mal geïnjecteerd.

Koeling

Het gesmolten plastic dat zich in de mal bevindt, begint af te koelen zodra het contact maakt met de interne oppervlakken. Als het plastic afkoelt, zal het stollen in de vorm van het gewenste deel. Tijdens het koelen kan er echter enige krimp van het onderdeel optreden. De verpakking van het materiaal in de injectiefase maakt het mogelijk om extra materiaal in de mal te laten stromen en de hoeveelheid zichtbare krimp te verminderen. De mal kan niet worden geopend totdat de vereiste koeltijd is verstreken. De koeltijd kan worden geschat op basis van verschillende thermodynamische eigenschappen van de kunststof en de maximale wanddikte van het onderdeel.

Uitwerpen

Na voldoende tijd kan het afgekoelde deel uit de mal worden uitgeworpen door het uitwerpsysteem, dat aan de achterste helft van de mal is bevestigd. Wanneer de mal wordt geopend, wordt een mechanisme gebruikt om het deel uit de mal te duwen. Er moet kracht worden uitgeoefend om het onderdeel uit te werpen omdat het onderdeel tijdens het koelen krimpt en zich aan de mal hecht.

Bekijk de website voor meer informatie over spuitgieten.